Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2018.

216a85b7a34569dbfa96

 

Tradicionalno, 20. put, Brodsko-posavska županija i grad Nova Gradiška u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija, Turističkom zajednicom grada Nova Gradiška, Udruženjem obrtnika Nova Gradiška te HGK Županijskom komorom Slavonski Brod, CTR-om i Savjetodavnom službom organiziraju savjetodavno-izložbenu manifestaciju "Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2018."

Manifestacija će se održati 19. i 20. siječnja u Društvenom domu, Trg dr. Franje Tuđmana 1, u Novoj Gradiški. Tema 20. savjetodavno-izložbene manifestacije PPI 2018. bit će sv. Vinko s naglaskom na vina novogradiškog kraja. Prijaviti se možete na način da se javite Lokalnoj akcijskoj grupi "Slavonska Ravnica" ili Lokalnoj akcijskoj grupi "Zapadna Slavonija" na dolje navede brojeve telefona ili e-mail adrese.

LAG "Slavonska Ravnica" 

Tel: 035/451-094

Mob: 091/761-4340

E-mai: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

LAG "Zapadna Slavonija"

Tel: 035/ 330-102

Mob: 099/286-5459

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Skupština LAG-a "Slavonska Ravnica"

1703219250354

 

Dana 13. prosinca 2017. godine, održana je 7. Izborna Skuština Lokalne Akcijske grupe "Slavonska Ravnica".

Na Skupštini je podnesen kompletan izvještaj o radu LAG-a u proteklom razdoblju, kao i izvještaj o dodjeljenim sredstvima, natječajima i dr.

S obzirom da se radilo o Izbornoj skupštini, izabrano je i novo Predsjedništvo, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Dosadašnja predsjednica LAG-a gđa Ružica Vukovac, zahvalila se na dosadašnjoj suradnji i radu te zbog privatnih obaveza odustala od kandidature za novu (staru) predsjednicu LAG-a. Skupština je zatim predložila gđu Ankicu Zmaić-načelnicu Općine Vrpolje, kao novu predsjednicu, što je ona i prihvatila, a Skupština jednoglasno potvrdila. Inače, gđa Ankica Zmaić kao načelnica Općine Vrpolje je i jedan od osnivača Lokalne akcijske grupe "Slavonska Ravnica".

Nova predsjednica, poželjela je svima nama sreću i uspjeh u daljenjem radu s nadom da ćemo svi zajedno uspješno obaviti raspisivanje natječaja i dodjelu sredstava iz mjere 19.2 19.3 19.4, a podsjetimo riječ je o iznosu od 8.592.386,67 kn. 

Javni poziv voćarima i povrtlarima BPŽ

216a85b7a34569dbfa96

 Na inicijativu CTR-Razvojna agencija BPŽ d.o.o., u suradnji s Brodsko-posavskom županijom – UO za poljoprivredu, Savjetodavnom Službom – Podružnica Brodsko-posavske županije i LAG-om „Slavonska Ravnica“, LAG-om „Zapadna Slavonija“, LAG-om „Posavina“, a na temelju ranije održanih informativnih sastanaka, otvaramo novi javni poziv  za potencijalne proizvođače voća i povrća koji je otvoren i traje do 15. prosinca 2017. u svrhu osnivanja proizvođačke organizacije voćara i povrtlara BPŽ.

S obzirom da je dosadašnja zainteresiranost bila vrlo mala, u dogovoru s CTR-om i LAG-ovima kako bi smo povećali zainteresiranost i olakšali proizvođačima prijavu napravili smo google Obrazac koji je potrebno online popuniti ili za one koji nisu u mogućnosti da se direktno jave CTR-u, Savjetodavnoj službi BPŽ ili u ured LAG-a Slavonska Ravnica, LAG Posavina, LAG Zapadna Slavonija.

U nastavku možete pronaći javni poziv, prijavni obrazac i novu jednostavniju mogućnost prijave uz pomoć Google Obrasca.

Podsjećamo; kako biste mogli popuniti Google obrazac, morate biti prijavljeni na gmail, odnosno Googlovu e-mail adresu.

Javni poziv

Google obrazac 

Prijavni obrazac

 

Održana radionica za LAG-ove u Opatiji

PrrLokalna akcijska grupa "Slavonska Ravnica" sudjelovala je u razdoblju od 23.11.2017.-25.11.2017. na stručnoj  radionici "Struktura i rad LAG-ova u postupcima provedbe LAG natječaja i odabira projekata za implementaciju LRS u okviru Mjere 19, podmjera 19.2 i 19.4, PRR RH 2014.-2020." Također, na radionici su sudjelovali i načelnici Općina Gundinci, Donji Andrijevci, Velika Kopanica i Slavonski Šamac. U sklopu radionice, obrađene su mnoge teme koje će doprinijeti provedbi LAG natječaja i omogućiti da se više od 8.000.000,00 kuna, u što kraćem roku i na najbolji način, podijele krajnjim korisnicima u našem LAG-u (mještani općina Bukovlje, Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Klakar, Gundinci, Oprisavci, Velika Kopanica, Vrpolje, Slavonski Šamac, Garčin i Sikirevci). Između ostalih obrađene su teme; Smjernice za planiranje i formiranje tijela s pratećim edukacijama za sudjelovanje članova u procesu donošenja odluka, registar/praćenje članova i rada tijela, planiranje sudionika u procesima i praćenje sustava nepristranosti, revizija članstva partnerstva, postupci LAG-ova u promjeni obuhvata/granica i članstva, definiranje različitih modela Statuta - podijela uloga tijela sukladno Smjernicama za odabir projekata; sustav predstavničke Skupšine, ovisno o strukturi partnerstva i potrebama LAG-ova

Valja napomenuti kako je ovo vjerojatno posljednja radionica ovakvog tipa prije objave prvog natječaja LAG-a, a koji će, nadamo se, biti već početkom 2018. godine.
Radionica je u organizaciji LEADER mreže Hrvatske u partnerstvu s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, APPRRR-om i Ministarstvom poljoprivrede, a u suradnji s LAG-om Terra Liburnia.

 

JAVNI POZIV

Poštovani,

obavještavamo vas o tijeku Javnog poziva koji pokreću CTR-Razvojna agencija BPŽ d.o.o., u suradnji s Brodsko-posavskom županijom – UO za poljoprivredu, Savjetodavnom Službom – Podružnica Brodsko-posavske županije i LAG-om „Slavonska Ravnica“ LAG-om „Zapadna Slavonija“, LAG-om „Posavina“ na temelju ranije održanih informativnih sastanaka 

Predmet javnog poziva je prikupljanje informacija o broju proizvođača, potencijalnim količinama proizvoda i raspoloživim površinama u (ha).
Javni poziv otvara se 27. studenog 2017. i traje do 15. prosinca 2017. godine.

Poziv i prijavni obrazac možete pronaći u nastavku članka.

POZIV

PRIJAVNI OBRAZAC

216a85b7a34569dbfa96

"Od glave do pete"

"Od glave do pete" inicijativa je KUD-a "Tomislav" Donji Andrijevci, čiji članovi su uočili potrebu širenja informacija o obrtima, kućnim radinostima, tvrtkama, udrugama i pojedincima koji raspolažu jedinstvenim znanjima i vještinama izrade narodnih nošnji ili njihovih dijelova. Na tragu hrvatskih kulturnih politika u smjeru izrade rekonstrukcija narodnih nošnji, a čuvanja vrijednih originala, cilj inicijative je spojiti osobe kojima je potrebna bilo kakva usluga vezana uz narodne nošnje s osobama koje takve usluge nude. Sajam "Od glave do pete" prvi puta će se održati u Malom domu u Donjim Andrijevcima 3.12.2017. godine od 12 do 18 sati. Sajam okuplja desetke izlagača, mahom vještih ruku, koji posjeduju jedinstvena znanja o izradi tradicijskih tekstilnih i ostalih rukotvorina. Uz samo izlaganje proizvoda, na događanju se održavaju i različite edukativne radionice za djecu i odrasle. Održat će se edukativne radionice za djecu i odrasle sa sljedećim sadržajima i u terminima: 14 sati: radionica za djecu Tkanje tkalačkom daščicom (Voditeljica: Marija Gačić, mag. ethnol.) 15 sati: radionica šticni/šticli/vunenih narukvica sa zrncima (Udruga „Vrijedne ruke“ iz Vinkovaca) 16 sati: radionica sunčane čipke/motiva (Udruga „Sikirevački motivi“ iz Sikirevaca) U završnici sajamskoga događanja, u 17 sati, održat će se revija suvremenih modnih kreacija inspiriranih tradicijskim tekstilnim tehnikama pripleta i neca Udruge „Vrijedne ruke“ iz Vinkovaca. Sajamsko događanje završava u 18 sati nakon čega u 18:30 slijedi adventski koncert Vokalnog ansambla „Brevis“ iz Osijeka u župnoj crkvi sv. Andrije apostola u Donjim Andrijevcima. Nakon koncerta, od 19:30 sati, u parku i na platou ispred osnovne škole održat će se opušteno adventsko druženje svih sudionika, mještana općine Donji Andrijevci i gostiju. Napominjemo da je cijela inicijativa neprofitnog karatera te da je ulaz na sva događanja besplatan. Sve ostale informacije potražite na sljedećem linku: https://web.facebook.com/events/165651837503897/?notif_t=plan_user_invited¬if_id=1511773232691112

Započelo izdavanje Odluka za tip operacije 6.3.1.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem odluka o privremenoj raspodjeli sredstava poljoprivrednicima koji su se prijavili na natječaj za tip operacije 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«. Sve odluke o privremenoj raspodjeli sredstava Agencija će izdati tijekom ovog tjedna, a poljoprivrednici svoje odluke mogu preuzeti u AGRONET-u (na kartici »ODLUKE«). Na natječaj za male poljoprivrednike za koji je predviđeno ukupno 151.261.593,00 kuna (protuvrijednost od 20 milijuna eura), zaprimljeno je najviše zahtjeva za potporu od početka provedbe Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj. Ukupno je za 4.189 zahtjeva za potporu zatraženo 475 milijuna kuna. Sredstvima raspoloživim za sufinanciranje po ovom provedenom natječaju mogu se sufinancirati ukupno 1.334 poljoprivredna projekta. Korisnici potpore po ovom natječaju su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.999 eura, a visina potpore po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 113.389,50 kuna (protuvrijednost od 15.000 eura). Izvor: www.ruralnirazvoj.hr

POTPORA OSIGURANJU USJEVA, ŽIVOTINJA I BILJAKA IZ PODMJERE 17.1. PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE

Potpora se dodjeljuje za sufinanciranje dijela premije osiguranja usjeva, životinja i biljaka od proizvodnih gubitaka uzrokovanih nepovoljnim klimatskim prilikama, životinjskim i biljnim bolestima, najezdom nametnika i okolišnim incidentom. Za potporu iz podmjere 17.1. potrebno je da je biljna i stočarska proizvodnja evidentirana u ARKOD-u, viagra pas cher JRDŽ-u i drugim relevantnim registrima i evidencijama. PRIHVATLJIVI KORISNICI POTPORE su aktivni poljoprivrednici čija se poljoprivredna proizvodnja osigurava. Premija osiguranja treba biti plaćena u svojstvu osiguranika, te je polica osiguranja poljoprivredne proizvodnje (od jednog ili više štetnih događaja) važeća u razdoblju za koji se podnosi zahtjev za potporu. Polica osiguranja pokriva isključivo štete nastale uslijed gubitka poljoprivredne proizvodnje od jednog ili više štetnih događaja kao što su: -nepovoljne klimatske prilike -životinjske i biljne bolesti, te zoonoza -najezda nametnika -okolišni incidenti i/ili -mjere protiv unošenja u EU organizama štetnih za bilje ili biljne proizvode, te mjere protiv njihovog širenja unutar EU. Izvor: www.apprrr.hr

Obilježavanje 11. Tjedna cjeloživotnog učenja

Hrvatski zavod za zapošljavanje i ove godine uključuje se u obilježavanje 11. Tjedna cjeloživotnog učenja. Razdoblje obilježavanja Tjedna je od 2. do 8. listopada. Budući da je NEET skupina korisnika jedna od ciljnih skupina koje nastojimo obuhvatiti svojim aktivnostima, u svrhu čega smo potpisali i partnerske sporazume, i ove godine smo priredili radionicu za njih. Tema radionice su socijalne vještine kao jedna od ključnih kompetencija cjeloživotnog učenja. Planirano vrijeme održavanja aktivnosti je 3. listopad 2017. od 13 do 15 sati u CISOK-u Slavonski Brod, Ante Starčevića 5. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na tel.:035/449-089 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Osnivanje proizvođačke organizacije voćara i povrtlara

Dana 06. rujna 2017. godine Lokalna akcijska grupa "Slavonska Ravnica" u suradnji sa Brodsko-posavskom županijom, acheter du cialis en ligne CTR-om i Savjetodavnom službom, odražala je sastanak pod nazivom "Inicijativa osnivanja proizvođačke organizacije voćara i povrtlara BPŽ". Na navedenom sastanku sudjelovalo je 20 proizvođača sa područja LAG-a kojima je ukratko predstavljen program osnivanja proizvođačke organizacije od strane djelatnika CTR-a i Savjetodavne službe. Proizvođači su iznosili konstruktivne prijedloge i mišljenja, te je dogovoren sljedeći sastanak koji će se održati kroz nekoliko dana, a nakon toga i osnivačka Skupština. Osnivanjem proizvođačke organizacije voćara i povrtlara, povećat će se konkurentnost na tržištu malih proizvođača te njihov bolji položaj.

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.3.3. “Ulaganje u šumsku infrastrukturu”

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dana 16. kolovoza 2017. godine Natječajza provedbu podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju ili prilagodbu poljoprivrede i šumarstva”, tipa operacije 4.3.3. “Ulaganje u šumsku infrastrukturu”.

Predmet natječaja je dodjela sredstava sukladno uvjetima propisanih Pravilnikom o provedbi mjere M04 »Ulaganja u fizičku imovinu«, podmjere 4.3. »Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva«, tipa operacije 4.3.3. »Ulaganje u šumsku infrastrukturu« (Narodne novine, broj 106/1565/1777/17  iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

 

Prihvatljivi materijalni troškovi su:

  • ulaganja u izgradnju primarne (šumske ceste) i sekundarne (traktorski putovi) šumske prometne infrastrukture (pripremni radovi, radovi na poboljšanju tla, radovi na donjem ustroju, radovi na gornjem ustroju, radovi na površinskim i podzemnim objektima za odvodnju, radovi na izgradnji mostova i drugih objekata šumske prometne infrastrukture, kamenarsko-betonarski radovi, sanacija tla i klizišta, ostali radovi na izgradnji šumske prometne infrastrukture), trošak materijala i rada strojeva, trošak rada, itd.
  • ulaganja u rekonstrukciju šumske prometne infrastrukture – šumskih cesta, nerazvrstanih cesta i traktorskih putova (rekonstrukcija donjeg ustroja, rekonstrukcija gornjeg ustroja, rekonstrukcija površinskih i podzemnih objekata za odvodnju, rekonstrukcija mostova, rekonstrukcija potpornih i obloženih zidova, itd.), trošak materijala i rada strojeva, trošak rada, itd.
  • ulaganje u kupnju šumskog i drugog zemljišta za potrebe provedbe projekta u maksimalnom iznosu od 10 % od ukupno prihvatljivih troškova (bez općih troškova) uz mogućnost kupnje prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 37.500.000 HRK, a intenzitet javne potpore po projektu iznosi 100 % od ukupnih prihvatljivih troškova. Najniža vrijednost javne potpore po projektu može iznositi 10.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti, dok najviša vrijednost javne potpore po projektu može iznositi 1.000.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Rok za podnošenje zahtjeva počinje teći od 16. kolovoza 2017. i traje do 22. prosinca 2017.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Izvor: www.ruralnirazvoj.hr

                                   

    

Rad LAG-a  sufinanciran je sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za poljoprivredni razvoj,

Podmjera 19.1. „Pripremna pomoć“ u okviru Mjere 19 „LEADER – CLLD“ iz

Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost Lokalne akcije grupe "Slavonska Ravnica" i ne odražava nužno stajališta Europske unije.